NAVİGASYONDoğada belirli bir nesneye yönelik yolu bulmaya ve o yolda kalmaya navigasyon denir. Bir doğa sporcusunun mutlaka temel navigasyon yöntemlerini, harita ve pusula kullanımını bilmesi olmazsa olmaz bir kuraldır. Navigasyon bilgisi bizlere, gideceğimiz yönü belirlemnekle birlikte kaybolduğumuz durumda da yapabileceğimiz şeyleri öğretir. KAYBOLUNCA!Kaybolma, bildiğimiz ya da az çok bildiğimiz rotalarda başımıza gelebilecek bir olgudur. Peki kaybolursak ne yapmalıyız, neler yapabiliriz? Öncelikle S.T.O.P kuralını uygulamamız gerekiyor. İngilizce Sit, Think, Observe ve Plan kelimelerinin yani, OTUR, DÜŞÜN, GÖZLEMLE ve PLAN YAP kelimelerinin ilk harflerinden oluşan STOP kuralı, öncelikle sakin olmayı ve düşünmeyi gerektirmekte. Kaybolanların ciddi bir kısmı, bunu farkettiklerinde panik yaşadıkları ve aceleci davrandıkları için kayboldukları yerin, ya da hedeflerinin alakasız istikametlerinde bulunmaktadırlar. Unutmayınki, normal koşullarda minumum 3 gün susuz ve 3 hafta yiyeceksiz hayatta kalabilirsiniz. Bu durumda beyin en önemli hayatta kalma (survival) aracıdır. Sakinleştikten ve etrafı izleyip, hangi yönden geldiğinizi, tahmini konumunuzu belirledikten sonra ne yapacağınıza karar verin. Nasıl bir çevrede yürümüştünüz, ağaçlık, düz arazi, dere yatağı vb. Çevreyi buna göre izleyin. Eğer etrafınızda insanlar olduğunu tahmin edebiliyorsanız BAĞIRIN! Pek çok kimsede bağırma isim vererek gerçekleşir, ancak bu doğru bir yaklaşım değildir. Etrafta bulunacak diğer kurtarıcı ya da insanların dikkatini çekmenizi engeller. Bu nedenle "İMDAT" ya da "YARDIM EDİN" tarzı bir bağırma daha avantajlıdır. Bağırırken dört yönünüze de ikişer, üçer kez bağırarak ve her yönden sonra bir süre bekleyerek en verimli şekilde olabilir. Eğer cevap alabilirseniz, siz onlara değil, onların size gelmesine izin verin, doğada rüzgarın, vadilerin vb etkisiyle ses yönü çok yanıltıcı olabilir. Bağırmak yerine yanınızdqa taşıdığınız bir düdük gerek yüksek frekansı nedeniyle, gerek nefesinizi harcamanızı azalttığı için çok daha avantajlıdır. Eğer etraftan cevap alamıyorsanız kendi yolunuzu bulmaktan başka bir şansınız kalmamış demektir.
TEMEL YÖN BULMA YÖNTEMLERİ:Öncelikle su yataklarını izlemek en çok tercih edilen yöntemdir. Bu su yatağının insanların yaşadığı bir yere ulaşma ihtimali oldukça yüksektir. Patikaları aşağı doğru izlemek de iyi bir yöntemdir, tabii bunları bulabilirseniz! Keza Baba adı verilen ve üstüste taşları dizerek yapılan rota işaretleri de yön bulmanıza yardımcı olabilir. Hareket ederken, hem geri dönmeniz gerektiğinde başlangıç noktanıza ulaşmanızı kolaylaştıracak hem de olası arayıcılarınızın sizi bulmalarına yardımcı olacak işaretler koymak iyi bir yöntemdir. Zemine bağlı olarak büyük ve hareket yönünüzü gösteren oklarla S.O.S. yazıları yazmak, dikkat çekici taş yığınları oluşturmak, dallardan işaretler yapmak vb bulunmanızı kolaylaştırır. Ateş yakmak da iyi bir işaret verme yöntemidir. Bulunduğunuz yerin çok uzağında olmadığını düşündüğünüz bir "bilinen yer" varsa Vagon Tekerleği" yöntemi de burayı tespit etmenize yardımcı olacaktır. Bu yöntemde pusulayla ölçtüğünüz bir açı yönünde 200 adım kadar yürüyüp, 180 derece geri dönerek, daha sonra pusulaya 45o açı ilave edip yine 200 adım yürüyüp geri dönerek etrafınızdaki 8 olası rotayı taramış olursunuz. Kendi izlerinizi izleyebilmek de geldiğiniz yöne geri dönmenizi ya da bilinen bir noktaya ulaşmanızı kolaylaştırabilir. Kendi ayakizlerini diğer izlerden ayırdedebilmek bu noktada avantajlı olacaktır... KUZEY!Geliş yönünüz hakkında fikriniz varsa bazı doğal yöntemlerle kuzeyi bulma şansınız vardır. Bu sayede gitmeniz gereken yönü tespit edebilirsiniz. Bu yöntemlerin belli başlıları aşağıda açıklanmıştır:
Eğer harita ve pusulanız varsa bu yöntemlere hiç ihtiyacınız olmayacaktır... HARİTAHarita, üç boyutlu yeryüzünün iki boyutlu sembolik resmidir. Pek çok türü olmakla birlikte bizim kullanacaklarımız asıl olarak, eş yükselti eğrileriyle yükseklik bilgisinin de verildiği Topografik haritalar ya da belirli bir rotayı - rotaları gösteren Dağcı Eskiz haritalarıdır. Bu dökümantasyonda Topoğrafik haritalar baz alınacaktır.
Haritanın ölçeği, haritadaki 1cm ya da inch'e denk düşen gerçek cm ya da inch'i verir. Örneğin 1:25000 bir haritada 1 cm gerçek hayatta 25000 cm. = 250 mt. = 0,25 km'ye denk düşer. Doğa sporlarında yeterli detay verdiği için 1:25000 ya da 1:50000 ölçekli haritalar kullanılır.
Konum belirlemede UTM (Universal Transverse Mercator) sistemi kullanılır. Her çizginin bir numarası vardır ve her kare 1 km2'dir. Nokta tespiti için 4 ya da 6 rakam yöntemleri kullanılır. Rakamlar önce soldan sağa, sonra aşağıdan yukarı okunur. Yandaki örnekte x işaretli noktanın yeri 371426'dır. 42-43 ve 37-38 rakamları arasındaki 1'den 9'a kadar olan rakamlar haritada bulunmaz. Bunlar pusulanın cetveli ile işaretlenirler. 6 rakam yönteminde her rakam 100m2 alanı gösterir. Haritaların üzerindeki işaretleri ezberlemek çok gerekli değildir, zaten hemen hemen her haritada bu işaretleri gösteren bir özet bulunur. Önemli olan haritaya bakınca yüzey özellikleri hakkında fikir sahibi olabilmektir.
Sağdaki şekilde ise yükselti eğrileri birbirine daha yakındır. Bu arazinin az ya da orta eğimli olduğunu söyleyebiliriz.
Bu şekilde (5000 ile gösterilen bölgede) yükselti eğrileri birbirine çok yakın ve 5000'den 3800'e hızlı bir iniş vardır. Bundan, burada uçurum olduğunu anlayabiliriz.
Bu şekilde, ortada çizgilerin birbirine yaklaştığı kısım bir sırttır. 5400 ile sırt arasındaki bölge ise ya çok eğimli bir bölge ya da bir uçurumdur.
Yukarıdaki iki şeklin de sol tarafları birbirine oldukça benzemektedir. Birisi bir çukuru gösterirken diğeri bir tepeyi göstermektedir. Böyle bir karışıklığa yer vermemek için, rakamlar ters ya da düz yazılır. Haritada rakamlar başaşağı yazılmışsa alçak kısımlar haritanın üstüne doğru, yüksek kısımlar ise altına doğrudur. Harita üzerindeki mesafenin gerçek hayattaki karşılığını bulmak için pusulanın cetvelini kullanırız. Eğim hesabı yaparak da gerçek uzunluğu büyük bir yakınlıkla bulmamız mümkündür. Örneğin 1:25000 ölçekli bir haritada 1,400 metreden 2,800 metreye yaklaşık sabit bir eğimle 2 cm mesafe varsa (gerçek hayattaki 50,000 cm = 500 mt'ye denk düşer) Üçgenin hipotenüsü hesabından gerçek mesafeyi bulabiliriz; (1,400)2+(500)2=(Gerçek Mesafe)2 1,960,000+250,000=(Gerçek Mesafe)2 Gerçek Mesafe = 1486 mt. Bu ve benzeri hesaplar, yola çıkmadan önce kabaca yapılıp, kamp yerleri belirlenerek ne kadar yol alınması gerektiği vb. Belirlenebilir... Bütün haritalarda, haritanın üst kısmı kuzey yönünü gösterir, buna Harita Kuzeyi denir. Ancak bunun dışında bilmemiz gereken iki kuzey daha vardır, Gerçek Kuzey ve Manyetik Kuzey. Gerçek Kuzey, kuzey kutbunun olduğu yöndür. Manyetik Kuzey ise dünyanın manyetik alanının etkisiyle pusulanın gösterdiği kuzeydir. Bu pek çok bölgede değişir.
Haritayı, etrafta bildiğiniz yükselti vb varsa ona doğru çevirerek ya da pusulanın kuzeyine göre çevirerek konum belirlemeyi kolaylaştırabilirsiniz... PUSULAPusula ana olarak, sabit bir nokta etrafında serbestce hareket edebilen bir manyetize edilmiş iğneden oluşur. İğnenin kuzeyi gösteren tarafı diğer tarafından farklı bir renktedir (genellikle kırmızı). Bizim kullandığımız pusulalar genellikle yandaki şekile benzeler. Aranılan özellikler ana hatlarıyla şunlardır.
Pusula ana olarak kerteriz almak için kullanılır. Bu iki şekilde olur; Haritadan Pusulaya:Havanın kapalı olduğu bir anda, harita üzerinde yerimizi biliyorsak,
pusula yardımıyla istediğimiz yöne doğru yol alabiliriz.
a) Hedef açısı haritadan alınacaksa:
b) Hedef Açısı biliniyorsa: Hedef açısı verildiyse ya da yukarıdaki yöntemle elde edildiyse;
Eğer haritanın kuzey-güney çizgileri çizgileri yoksa, harita kenarına paralel çizgiler çizebilirsiniz. Haritayı pusulayı kullanıp kuzeye çevirmek, harita şekilleriyle gerçek ortamı karşılaştırmak açısından avantajlı olabilir. Pusuladan Haritaya:a) Hedef belirleme:
b) Konum belirleme: Yandaki şekildeki gibi bir manzara varsa karşınızda;
Bu işlemi birden fazla hedef için de yapabilirsiniz...
PUSULAYLA İLGİLİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
ALTİMETREAltimetre hava basıncı değişimi yardımıyla yükseklik ölçen bir alettir. Ortama hızlı uyum sağlayamamak ve hata oranı fazla olmakla birlikte bilhassa tırmanışlarda, kayak yaparken konum belirlemede oldukça kullanışlıdır. Altimetre deniz seviyesine göre ölçüm yapar, ancak bilinen her yerde ayarlamak gerekmektedir. Doğruluğu hava durumuna bağlıdır. Hava durumunun değişiminde, aynı yer için, altimetrenin değeri de değişir. GPS (Global Positioning System = Küresel Konum Belirleme Sistemi)Uydulardan alınan sinyaller yardımıyla konum belirleyebilen sisteme GPS denir. Eğer GPS üç uydudan sinyal alırsa konumunu belirleyebilir, dördüncü bir uydudan da sinyal alırsa yüksekliğini de belirleyebilir. GPS'ler normalde 15 metreye doğrulukla çalışabilirler. Ancak Amerikan Savunma Bakanlığı askeri bölgelerin tespitini zorlaştırmak için bu değeri kimi zaman 100 metreye kadar çıkarmaktadır. O yüzden GPS'lerin hassasiyeti 100 metre olarak kabul edilir. GPS'lerin ana avantaj ve dezavantajları şunlardır:
DİĞER NAVİGASYON YÖNTEMLERİZamanlama ve adım sayma da yön bulmada yardımcı olabilir. Karanlıkta veya siste hareket ederken, gideceğiniz yeri geçmemek için adım saymak ya da bir yere ne kadar zamanda ulaşacağınızı tahmin edip ona göre yol almak, tecrübeli kişiler için avantajlıdır. KAYNAKLARMountaineering: Freedom of The Hills / Don Graydon & Kurt Hanson Doğada Yön Bulma / Kemal Ateş Guide To Map And Compass / Mountain Rescue Association General Backcountry Safety / Mountain Rescue Association - Charles Shimansky Suunto MC-1 Users Guide |