Basit teknikler sayfasına geri dön

Bulut hareketlerini gözlemlemek

Daha önce bahsedildiği gibi, bulut hareketleri, yüksekliğe göre değişir. Fakat bu günden güne, hatta gün içinde dahi değişebilir. Atmosferin içinde, sürekli değişen rüzgarlar olduğunu unutmayın.

Ne tip bir bulutu gözlemleyeceğimizi belirlemek için, bulut hareketinin yönünü belirlemeliyiz. Bu belirli bulutu gözlemlemek için, hareketini, yerdeki sabit hareketsiz bir nesneye göre belirlemeliyiz. Bunun için yerde alacağımız referanslar şunlar olabilir;

Ağaçlar,

Binalar,

Telegraf - elektrik direkleri,

Ya da uzaktaki dağlar olabilir.

Başka bulutları referans olarak kullanmak yanlış bir yöntemdir. Bulutların birbirine göre hareketleri, gözlemlediğiniz bulutun hareket yönünü şaşırmanıza neden olabilir. Bunu deneyerek de görebilirsiniz.

Daima bir buluta konsantre olun ve olabildiğince hareketsiz kalın. Yönünüzü belirlemek için pusula kullanmanızı öneririz. Dikkat çekici bir bina ya da özelliği haritanız üzerinde bularak da bunu yapabilirsiniz. Örneğin belirgin tepeler, binalar, düz yollar vb. referans noktası olarak, harita üzerinde konumunuzu belirlemenizi kolaylaştıracaktır.Yönünüz konusunda çok net bir bilgiye sahip olmanız gerekli değildir. Pusulanın 8 noktası, Kuzey, Güney, Doğu, Batı, Kuzeydoğu, Kuzeybatı, Güneydoğu, Güneybatı yeterlidir. Bulut hareketini saima bu yön terimleriyle tanımlayın, "güney batı yönünden geliyor", "kuzey doğu yönüne gidiyor"...

Bulut eğer çok yavaş hareket ediyorsa, yukarıda tanımlanan yöntemle yönünü belirlemek çok kolay olmayabilir. Bu durumda bulutun hareketini 5'er dakikalık aralıklarla tekrar tekrar gözlemlemek faydalı olabilir. Bu tekniği genellikle, fırtınayla bağlantılı, çok yavaş hareket eden bir bulutu izlerken kullanırım. Evin çatısını ve ağacı referans alarak aşağıdaki örneği gözönüne alalım. Fırtınanın tabanı, soldan sağa hareket etmektedir.

Diğer bir teknik de bulutların gölgelerinin hareketini izlemektir. Bu genelde güneşli günlerde kullanılabilir. Genelde gölgenin en azından birkaç yüz metre uzaktan gözlemlenmesi tercih edilir.

Altlardaki hızlı bulutlar genelde rüzgar yönünde hareket ederler. Yüzeye görece yakın oldukları için, bulut hareketinin yaklaşık olarak yönünü belirlemekte kullanılabilirler.